Hoe met Google Vluchten goedkope tickets vinden

De Ultieme Google Vluchten handleiding

De Ultieme Google Vluchten Handleiding

Google Vluchten is één van de handigste websites om goedkope vluchten te vinden. Met deze tips kan je ook zelf de beste deals vinden op Google Vluchten.

Lees ook: Hoe zelf via Skyscanner de goedkoopste vliegtickets vinden (2024 update)

✈ī¸ Google Vluchten vs Skyscanner

Het grootste verschil waarom mensen soms Skyscanner boven Google Vluchten verkiezen is dat Skyscanner met veel meer kleine ‘OTAs’ (online travel agencies) samenwerkt dan Google Vluchten. Je kan er dus soms goedkopere tickets vinden. Google Vluchten werkt echter met de grootste OTAs en nagenoeg alle luchtvaartmaatschappijen samen.

Google Vluchten heeft dan weer enkele handige zoek-mogelijkheden die Skyscanner niet heeft. Deze overloop ik allemaal in deze Google Vluchten handleiding.

Vluchten zoeken met Google Vluchten

Kies eerst of je een retour- of enkele vlucht wil en het aantal reizigers. Zo moet je later je zoekactie niet opnieuw beginnen om dit aan te passen.

 

 • Vluchten zoeken met Google Vluchten | Lees de tips

Zoek vanuit meerdere vertrek-luchthavens

Wat ik super handig vind op Google Vluchten, is dat je meerdere vertrek-luchthavens kan selecteren om te zoeken. Dit doe je door op het plus-teken te klikken rechts in het vertrek veld. Het is vaak goedkoper om vanuit een andere luchthaven te vertrekken zoals, Schiphol, Parijs, Eindhoven of Rijsel.

 • Vergelijk verschillende vertrekluchthavens met Google Vluchten

In het voorbeeld hieronder zoek ik bijvoorbeeld naar vluchten die vertrekken uit Brussel, Amsterdam of Parijs.

 • Kies verschillende luchthavens voor vertrek

Voeg nu je bestemming in, selecteer de data waarop je zoekt en klik op zoeken.

De beste prijs vinden op Google Vluchten

Nu je de zoekresultaten krijgt, kan je op 3 manieren de beste prijs zoeken:

 • Google Vluchten Datumraster (kalender)
 • Google Vluchten Prijsgrafiek
 • Luchthavens in de buurt
 • Prijsoverzicht selecteren op Google Vluchten

🗓 Vind de beste Google Vluchten prijzen met het datumraster

Het datumraster vind ik de handigste feature van Google Vluchten. 

Klik op de datumraster knop op het overzicht van data te bekijken in een raster. Hier kan je makkelijk verschillende vertrek en terugkeer data combinaties bekijken en de beste combinatie kiezen voor de laagste prijs.

In het voorbeeld hieronder zie je hoeveel ticket prijzen kunnen schelen als je andere data kiest. 

Klik op de gewenste datum combinatie en klik dan op het kruisje om de lijst met vluchten voor deze data te zien.

 • Datum overzicht Google Vluchten

De goedkoopste vluchten met de Google Vluchten prijsgrafiek

Klik op het prijsgrafiek icoon om de prijsgrafiek te openen. Hier kan je prijzen vergelijken voor verschillende vertrek-data. Klik op het plus of min knopje om het aantal dagen te verlengen of in te korten.

 • Prijsgrafiek Google Vluchten

Suggesties voor luchthavens in de buurt

Onder ‘Luchthavens in de buurt’, doet Google Vluchten suggesties voor mogelijke goedkopere luchthavens in de buurt van je bestemming.

Heb je een goedkopere luchthaven gevonden in de buurt? Dan kan je deze selecteren door er op te klikken en op het kruisje klikken om naar het overzicht van vluchten te gaan.

 • Suggesties voor luchthavens in de buurt

✅ Hoe kan je filteren op Google Vluchten?

Google Vluchten heeft enkele super handige filters ter beschikking om je te helpen de beste vluchten te vinden voor jou en je reisgenoten. Je kan filteren op bagage, tussenstops, luchtvaartmaatschappijen, prijs-limieten, tijden van vertrek en/of aankomst, vluchtduur en duur van overstap.

Bagage

Google Vluchten laat toe om de bagage die je nodig zal hebben al te selecteren. Zo krijg je direct ook de prijs te zien inclusief je bagage. Gezien sommige luchtvaartmaatschappijen al bagage in hun prijs ingerekend hebben en andere luchthavens daar extra voor aanrekenen kan je bij het boeken soms op een hogere prijs uitkomen voor bijvoorbeeld een Ryanair-vlucht dan de prijs die je zag in het overzicht. Daarom is het altijd handig om je bagage hier al aan te duiden.

 • Bagage filter op Google Vluchten

Tussenstops

Als je liever rechtstreeks vliegt, of het aantal tussenstops wil beperken, kan je hier het maximum aantal tussenstops selecteren.

Verder kan je ook nog filteren op:

 • Luchtvaartmaatschappijen
 • Prijs-limieten
 • Tijden van vertrek en/of aankomst
 • Vluchtduur
 • Duur van overstap

💡 Hoe reminders instellen op Google Vluchten

Als je nog enkele maanden tijd hebt voor je vertrek, is het altijd handig om de prijzen te volgen via reminders. Zo krijg je telkens als de prijs stijgt of zakt een email-melding. Dit helpt je een beeld te vormen van de hoge en lage punten waartussen de prijs schommelt. In het geval dat de prijs voldoende laag staat, kan je dan boeken.

Reminders instellen doe je door de optie “Prijzen volgen” aan te klikken.

 • Reminders instellen op Google Vluchten

Wanneer je “Prijzen volgen” aangeklikt hebt, krijg je onderaan het scherm een zwart balkje  te zien om te bevestigen.

Je kan in elke email die je ontvangt, de meldingen terug afzetten.

Je vlucht boeken via Google Vluchten

Je vlucht boeken doe je niet op Google Vluchten zelf, maar op de website van de luchtvaartmaatschappij, of een OTA (Online Travel Agency) zoals Expedia. Google Vluchten is een zoekmachine en biedt enkel hun handige zoekmogelijkheden aan. Voor het boeken wordt je dus doorverwezen naar een andere website.

Wanneer je met bovenstaande tips een geschikte vlucht gevonden hebt, selecteer je de heenreis die je wil boeken, door er op te klikken.

 • Heenreis Google Vluchten

Dan krijg je de mogelijkheden voor de terugreis te zien. Selecteer hier de terugvlucht die je wil boeken.

 • Terugreis Google Vluchten

Nu krijg je de boeking opties te zien. In dit geval kan je de beste prijs boeken via de website van Ryanair zelf. Klik op “selecteren” om naar de website van de luchtvaartmaatschappij te gaan en je tickets te boeken.

 • Een vlucht boeken via Google Flights

đŸ—ē Hoe op de wereldkaart zoeken via Google Vluchten

Wanneer je je vertrekluchthaven en data hebt opgegeven, kan je onder deze zoekvelden een wereldkaart zien. Als je hier op klikt, kan je op de kaart verschillende bestemmingen zien en hun beste prijzen voor een specifieke periode. Standaard worden de beste prijzen voor reizen van een week in de komende 6 maanden weergegeven, maar dit kan je aanpassen door op het kalender icoon te klikken.

 • Hoe op de wereldkaart zoeken via Google Vluchten

Klik op de bestemmingen die je interessant lijken om de beschikbare vluchten te bekijken.

 • Wereldkaart op Google Vluchten

💰 Hoe weet je of je een goeie prijs gevonden hebt op Google Vluchten?

Onder het overzicht van mogelijk heenvluchten, wordt er een kleurenbalkje weergegeven. Dit balkje toont aan de hand van een kleurencode of de vluchten goedkoper of duurder zijn dan gebruikelijk voor deze periode:

 • Hoe met Google Vluchten goedkope tickets vinden

🛒 Wat als je vlucht niet meer beschikbaar is?

Soms kan het gebeuren dat Google Vluchten nog prijzen toont die eigenlijk niet meer beschikbaar zijn. Dit worden ook wel “ghosting prijzen” genoemd. Het komt niet vaak voor, maar het is wel mogelijk. 

Wat je dan kan doen, is:

 • Andere data proberen die dicht bij je data liggen. Misschien zijn er wel nog zitjes aan die prijs beschikbaar op andere data.
 • Probeer ook eens dezelfde data via Skyscanner.nl of Momondo.be. Zij werken met andere kleinere OTAs samen die deze vluchten misschien wel nog aanbieden.

🌍 Hoe werkt Google Vluchten?

Google Vluchten is een zoekmachine voor vluchten die toegang heeft tot alle prijzen van luchtvaartmaatschappijen en OTAs (online travel agency) zoals Expedia. Ze tonen dan via handige zoekmogelijkheden en filters de beste prijzen voor jouw vluchten.

Wanneer je de geschikte vluchten gevonden hebt, stuurt Google Vluchten je door naar de website van de luchtvaartmaatschappij of OTA met de beste prijs om te boeken.

💸 Zijn vliegtickets duurder via Google Vluchten?

Nee. De prijzen die je via Google Vluchten vindt, zijn de laagste beschikbare prijzen. Google Vluchten krijgt een klein commissie percentage op de vluchten die via hen gevonden en geboekt worden. Maar dit heeft geen invloed op de prijzen die ze weergeven.

Succes met het zoeken en prettige reis! ✌ī¸