Is het veilig om te boeken via Skyscanner of Momondo?

Is het veilig om te boeken via Skyscanner of Momondo?

Vaak vind ik de goedkoopste tickets via minder gekende online travel agents (OTA’s) op Skyscanner of Momondo. Ik krijg regelmatig de vraag of het veilig is om te boeken via Momondo of Skyscanner. Daarom heb ik een lijst met vragen en antwoorden opgesteld.

Lees ook: Hoe zelf via Skyscanner de goedkoopste vliegtickets vinden.

1. Hoe werken websites als Skyscanner, Momondo en Kayak?

Vlucht-zoekmachines als Skyscanner, Momondo en Kayak verzamelen prijzen voor vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen en (vaak onbekende) online travel agents, die allemaal tickets verkopen voor dezelfde vluchten.

Op die manier kunnen ze dus de voordeligste manier voor het boeken van jouw route vinden. Dit kan verschillen per online travel agent, per route, datum van vertrek etc.

2. Is het veilig om te boeken via deze onbekende online travel agents via Skyscanner?

Deze vraag krijg ik vaak te horen van Berts Goedkope Vliegtickets abonnees. Hun grootste angst is dat de online travel agents het geld zouden houden zonder geldige tickets te leveren voor de vluchten. Dit is echter zeker niet het geval. 

Alle partners waar Skyscanner, Momondo en Kayak mee samenwerken, moeten aan bepaalde criteria voldoen en worden op voorhand doorgelicht door de zoekmachines.

Bovendien zijn deze online travel agents ATOL protected. Dit biedt extra bescherming aan de consument.

Online travel agents zijn dus misschien niet de meest klantgerichte bedrijven. Ze bieden wel de beste prijzen en ze lichten klanten zeker niet op.

3. Hoe kan ik extra voorzichtig zijn als ik toch twijfel?

Betaal altijd met een kredietkaart. Mocht het om één of andere reden toch mislopen, kan je bij je bank of kredietkaart maatschappij een clame indienen en zo je geld terug vorderen. De meeste banken betalen trouwens het bedrag al terug alvorens ze de claim volledig onderzocht hebben.

Google ook zeker eens de naam van de online travel agent + 'ATOL protected’. Dit is een kwaliteitslabel waar de online travel agents aan moeten voldoen die de consument extra beschermt.

4. Waar moet ik nog mee rekening houden als ik via een OTA (online travel agent) boek?

“Prijs niet meer beschikbaar”: Dit gebeurt zelden. Maar het kan gebeuren dat je een bericht krijgt van de online travel agent dat het geboekt tarief niet meer beschikbaar is. Dan bieden ze je een terugbetaling aan of krijg je de mogelijkheid om het verschil bij te betalen.

In dat geval kan je gewoon de terugbetaling kiezen en ergens anders boeken als je nog steeds goedkopere prijzen vindt.

5. Hoe komt het dat online travel agents soms goedkopere prijzen aanbieden dan de luchtvaartmaatschappij zelf?

Luchtvaartmaatschappijen bieden vaak voordelige tarieven, kortingen of commissies aan reisagentschappen. Waardoor deze reisagentschappen die kortingen kunnen gebruiken om voordeligere tickets aan te bieden en zo klanten te winnen.

Andere manieren waardoor het mogelijk is voor online travel agencies om goedkopere tickets aan te bieden:

  • Extra kosten: Het kost vaak meer om achteraf nog zaken aan te passen aan je boeking, zoals de naam van de passagier, data, annuleringen enz. Zorg dus dat je alles correct invult bij het boeken.
  • Gereserveerde tickets doorverkopen: Online travel agencies krijgen de mogelijkheid om tickets op voorhand te reserveren. Ze bieden deze dan vaak later aan aan hogere prijzen. Zo kunnen ze onder de prijs van de luchtvaartmaatschappij blijven op dat moment en tegelijk voldoende winst maken op de verkoop van het ticket.
  • Zwakke klantendienst: Vaak gaan deze online reisbureaus hun klantendienst uitbesteden om hier op te besparen en is de kwaliteit lager dan bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Het goeie nieuws is dat je voor de meeste zaken met betrekking tot je tickets ook terecht kan bij de luchtvaartmaatschappij zelf.

6. Wat als online travel agencies slechte recensies hebben?

Je zal inderdaad soms slechte recensies vinden online over online reisbureaus. Zelfs over bekende als Expedia. Het is echter zo dat mensen vaak meer moeite zullen doen om een slechte recensie te schrijven als ze niet tevreden zijn dan wanneer ze wel een goeie ervaring hebben gehad. 

Ook al is de dienst na verkoop misschien minder sterk. Je zal altijd de tickets ontvangen waar je voor betaald hebt.

Heb je nog vragen? 

Stuur me een berichtje via mijn Facebook pagina en ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden. 

Hoe vind je nu zelf de goedkoopste tickets via Skyscanner of Momondo?

Ik heb 2 handleidingen geschreven om je te helpen zelf de goedkoopste tickets te vinden via Skyscanner en Momondo. Deze kan je hier terug vinden:

 

Naar Skyscanner >