Reizen in tijden van corona

Reizen in tijden van corona

Veel mensen zitten met vragen rond reizen door de huidige COVID-19 pandemie. Daarom wou ik kort even meegeven hoe Berts Goedkope Vliegtickets hier mee om gaat.

Ik raad mensen aan om voor aankomende reizen zeker het reisadvies op diplomatie.belgium.be te volgen. Het reisadvies is afhankelijk per land en zelfs per regio. Alle niet-essentiële reizen zijn nog tot 3 juni verboden. Hou hier dus zeker rekening mee bij het boeken van een ticket.

Boek je vluchten voor binnenkort (juni, juli, augustus)? Probeer er dan op te letten dat je ticket flexibel is. Dit houdt in dat je gratis kan omboeken naar andere data, wanneer later blijkt dat de vlucht op je originele datums niet kan doorgaan. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden op dit moment tickets aan die gratis om te boeken zijn, maar lees zeker alle kleine lettertjes en voorwaarden bij het boeken goed na. 

Indien een flexibel omboekbaar ticket niet mogelijk is, dan raad ik je aan een reis-annulatie verzekering te nemen. Deze kan je afzonderlijk afsluiten, boeken bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen als optie bovenop je tickets of je kan een kredietkaart aanvragen waar een reis-annulatie verzekering bij inbegrepen is. Voor verzekeringen lees je uiteraard zeker ook de kleine lettertjes goed na.

Is het veilig om te reizen naar het buitenland tijdens de coronacrisis?

Er zijn heel wat landen die reisbeperkingen opgelegd hebben omwille van de coronacrisis, om de crisis onder controle te krijgen. Heel wat luchtvaarmaatschappijen houden hun vliegtuigen aan de grond en heel wat luchthavens zijn gesloten voor passagierverkeer, waardoor vele vluchten niet vertrekken. Bekijk alle websites van de Belgische overheid en Buitenlandse Zaken om het correcte reisadvies per bestemming na te lezen. (Zie ook de "Links" rubriek onderaan). 

Er zijn heel wat praktische maatregelen die je als reiziger kan (én moet) nemen om reizen de komende maanden veilig te houden voor jezelf en je medemens.

Deze regels zijn ondertussen bij iedereen goed bekend, en gaan van het zorgvuldig en meermaals wassen van je handen tot het zoveel mogelijk afstand houden tussen jezelf en anderen. Voor een volledige lijst van aanbevelingen (en dus ook de minder bekende om mee rekening te houden tijdens je reis) raadpleeg je best de website van het WHO of Info-Coronavirus.be

Hoe loop ik zo weinig mogelijk (financieel) risico bij het boeken van een vliegtickets tijdens COVD-19?

  • Denk goed na over wanneer je een vlucht wil nemen / reis wil maken. De coronacrisis is een situatie die met niets vergelijkbaar is, maar het is bv. vrij logisch om te veronderstellen dat vluchten in juni of juli nog steeds een groter risico lopen om afgelast te worden dan vluchten in pakweg september of oktober. 
  • Veel luchtvaartmaatschappijen bieden flexibele omboekvoorwaarden. Dit wil zeggen dat je als reiziger geen extra fee's moet betalen moest je je ticket willen omboeken mocht deze niet kunnen doorgaan. Bekijk deze pagina van Skyscanner  voor een overzicht per luchtvaartmaatschappij.
  • Boek een zo goedkoop mogelijk. Hierdoor loop je een lager financieel risico wanneer je reis niet doorgaat. De kans is namelijk reëel dat je heel lang zal moet wachten op een voucher of refund als je je geld terugwil.

Hoe vind ik zelf een goedkope vlucht met flexibele omboekvoorwaarden?

Er zijn veel mogelijkheden, maar de bekendste zijn Google Flights en Skyscanner. Bekijk zeker mijn guides voor het opzoeken van goedkopetickets, waarin alle stappen die je kan volgen gedocumenteerd staan

Nuttige links