Reizen in tijden van corona

Reizen in tijden van corona

Veel mensen zitten met vragen rond reizen door de huidige COVID-19 pandemie. Daarom wou ik kort even meegeven hoe Berts Goedkope Vliegtickets hier mee om gaat.

Alle niet-essentiële reizen zijn nog tot en met 14 juni verboden. Hou hier dus zeker rekening mee bij het boeken van een vliegticket of bij het boeken van een vakantie. Vanaf 15 juni is reizen terug toegelaten, zij het enkel in de landen van de Schengen Zone in de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen. De enige uitzondering is Spanje, waar je slechts vanaf 1 juli terug naartoe kan reizen.

Reizen buiten Europa is tot op vandaag nog steeds niet toegelaten! Let ook op: in Baltische staten zijn Belgische toeristen niet altijd welkom. Bekijk zeker ook de reisadviezen per land op diplomatie.belgie.be of bekijk het lijstje onderaan deze pagina. 

Boek je vluchten voor binnenkort (juni, juli, augustus)? Probeer er dan op te letten dat je ticket flexibel is. Dit houdt in dat je gratis kan omboeken naar andere data, wanneer later blijkt dat de vlucht niet kan doorgaan op de geboekte datums. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden op dit moment tickets aan die gratis om te boeken zijn, maar lees zeker alle kleine lettertjes en voorwaarden bij het boeken goed na. 

Indien een flexibel omboekbaar ticket niet mogelijk is, dan raad ik je aan een reis-annulatie verzekering te nemen. Deze kan je afzonderlijk afsluiten, boeken bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen als optie bovenop je tickets of je kan een kredietkaart aanvragen waar een reis-annulatie verzekering bij inbegrepen is. Voor verzekeringen lees je uiteraard zeker ook de kleine lettertjes goed na.

Is het veilig om te reizen naar het buitenland tijdens de coronacrisis?

Er zijn heel wat landen die reisbeperkingen opgelegd hebben omwille van de coronacrisis, om de crisis onder controle te krijgen. Heel wat luchtvaarmaatschappijen houden hun vliegtuigen aan de grond en heel wat luchthavens zijn gesloten voor passagierverkeer, waardoor vele vluchten niet vertrekken. Bekijk alle websites van de Belgische overheid en Buitenlandse Zaken om het correcte reisadvies per bestemming na te lezen. (Zie ook de "Links" rubriek onderaan). 

Er zijn heel wat praktische maatregelen die je als reiziger kan (én moet) nemen om reizen de komende maanden veilig te houden voor jezelf en je medemens.

Deze regels zijn ondertussen bij iedereen goed bekend, en gaan van het zorgvuldig en meermaals wassen van je handen tot het zoveel mogelijk afstand houden tussen jezelf en anderen. Voor een volledige lijst van aanbevelingen (en dus ook de minder bekende om mee rekening te houden tijdens je reis) raadpleeg je best de website van het WHO of Info-Coronavirus.be

Hoe loop ik zo weinig mogelijk (financieel) risico bij het boeken van een vliegtickets tijdens COVD-19?

 • Denk goed na over wanneer je een vlucht wil nemen / reis wil maken. De coronacrisis is een situatie die met niets vergelijkbaar is, maar het is bv. vrij logisch om te veronderstellen dat vluchten in juni of juli nog steeds een groter risico lopen om afgelast te worden dan vluchten in pakweg september of oktober. 
 • Veel luchtvaartmaatschappijen bieden flexibele omboekvoorwaarden. Dit wil zeggen dat je als reiziger geen extra fee's moet betalen moest je je ticket willen omboeken mocht deze niet kunnen doorgaan. Bekijk deze pagina van Skyscanner  voor een overzicht per luchtvaartmaatschappij.
 • Boek een zo goedkoop mogelijk. Hierdoor loop je een lager financieel risico wanneer je reis niet doorgaat. De kans is namelijk reëel dat je heel lang zal moet wachten op een voucher of refund als je je geld terugwil.

Hoe vind ik zelf een goedkope vlucht met flexibele omboekvoorwaarden?

Er zijn veel mogelijkheden, maar de bekendste zijn Google Flights en Skyscanner. Bekijk zeker mijn guides voor het opzoeken van goedkopetickets, waarin alle stappen die je kan volgen gedocumenteerd staan

In welke landen zijn Belgische toeristen welkom?

Vanaf 15 juni is reizen terug toegelaten, zij het enkel in de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen. De enige uitzondering is Spanje, waar je slechts vanaf 1 juli terug naartoe kan reizen. Reizen buiten Europa is tot op vandaag nog steeds niet toegelaten!

Helaas wil dit niet zeggen dat Belgische toeristen overal welkom zijn in de EU, want landen weigeren soms bepaalde nationaliteiten door het opstellen van een eigen "veilige lijst" met nationaliteiten die wél welkom zijn.

Belgische toeristen toegelaten

Belgen niet toegelaten

 • Bulgarije: enkel familieleden van Bulgaren. België wordt aanzien als risicoland
 • Denemarken: grenzen vooralsnog gesloten voor toeristen
 • Estland: België wordt aanzien als risicoland, reken dus op verhoogde controles
 • Letland: enkel terugkerende Letse staatsburgers worden momenteel toegelaten
 • Hongarije: grenzen vooralsnog gesloten voor toeristen
 • Litouwen: Belgische toeristen zijn niet toegelaten
 • Polen: grenzen vooralsnog gesloten voor toeristen
 • Tsjechië: vanaf 15 juni, maar enkel om professionele redenen, om hoger onderwijs te volgen, of om zich bij een familielid te voegen. Bekijk de pagina op diplomatie.belgie.be voor alle voorwaarden.
 • Noorwegen: grenzen vooralsnog gesloten voor toeristen

Reizen verboden

Reizen is vooralsnog verboden naar alle andere landen in de rest van de wereld. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer andere bestemmingen opnieuw toegelaten zullen worden.

Nuttige links