🗺 Wanneer is het beste moment om vliegtickets te boeken?

📸 foto: Avel Chuklanov wanneer goedkoopste vliegtickets boeken

Als je op reis gaat, wil je natuurlijk binnen je budget de goedkoopste vliegtickets kopen. Sommigen zweren bij 6 weken of zelfs 3 maanden op voorhand op zoek gaan naar de voordeligste vlucht. Anderen nemen graag risico’s en vergelijken nog tot enkele dagen voor hun reisdatum de prijzen en zweren bij last-minutes. Maar wanneer is het beste moment om vliegtickets te boeken of prijzen te vergelijken? Ik leg uit hoe de vliegtuigmaatschappijen hun prijzen bepalen en geef je hacks om ze te snel af te zijn.

👩🏻‍💻 Hoe laat en op welke dag moet ik achter mijn computer zitten?

Vroeger werd ervan uitgegaan dat de goedkoopste vluchten op dinsdagen te vinden waren en het best 6 weken op voorhand werden geboekt. De reden hiervoor was dat luchtvaartmaatschappijen op maandagnacht hun prijzen en vluchten online plaatsten. Bij bepaalde vluchten werden enkele goedkope zitjes aangeboden. Wie dus zijn wekker zette om op tijd te boeken, kon de laagste prijs bemachtigen.

Maar de reissector raakt stilaan meer en meer gedigitaliseerd, en ook de luchtvaartmaatschappijen blijven niet achter. Tegenwoordig passen de automatische systemen van de organisaties dagelijks of zelfs om het uur de prijzen van vliegtuigtickets aan.

Daarnaast worden prijzen ook mee bepaald door digitale advertenties of ‘cookies’, trackers die bijhouden hoe vaak je de site bezoekt. Dat is een van de redenen waarom de prijs kan verschillen op jouw computer tegenover je vriend die bij hem thuis dezelfde tickets opzoekt.

📅 In welke periode kan ik het best goedkope tickets boeken?

De prijzen voor het laagseizoen kunnen enkele dagen of weken voor vertrek nog steeds goed meevallen van prijs. De prijzen voor het hoogseizoen boek je best langer op voorhand. Zo zal een citytrip in januari of februari best betaalbaar zijn.

Een reisje in de maanden juli of augustus of tijdens schoolvakanties valt dan weer duurder uit. Zelfs als je vertrekt op 30 juni of terugvliegt op 1 september, kan het zijn dat je honderden euro’s meer betaalt. Probeer dus indien mogelijk de drukkere periodes te vermijden. Hetzelfde geldt wanneer je op zoek bent naar goedkope hotelkamers.

  • wanneer goedkoopste vliegtickets boeken

☀️ Wanneer is het beste moment om vliegtickets te boeken voor het hoogseizoen?

Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om in het laagseizoen te reizen. Geen nood. Ook voor mensen die afhankelijk zijn van de schoolvakanties zijn er slimme momenten om te boeken en sterk te besparen. 

Wanneer je goedkope vliegtickets in het hoogseizoen te pakken wilt krijgen, bekijk je het best de sites van de vliegtuigmaatschappijen enkele maanden op voorhand. Om je zomervakantie goedkoop te boeken, moet je zeker voor het einde van januari/februari je vliegtickets gekocht hebben. Vanaf dan stijgen de prijzen alleen maar. Op de last-minutes na natuurlijk. 

In het najaar kan je vaak slim kortingen scoren. Zo zal je in de maand november kunnen genieten van Black Friday-deals. Tijdens de kerstperiode spelen de organisaties graag voor kerstman en kan je vaak goedkopere tickets voor de zomervakantie vinden. En in januari lanceren vliegmaatschappijen vroegboekkortingen die meestal aflopen tegen begin februari. Begin dus al vroeg genoeg na te denken over je volgende trip. Het leven is (goedkoper) voor de snelle beslissers!

🔎 Last-minutes in het hoogseizoen vinden

Ben je flexibel wat betreft  bestemming? Dan kan je kiezen om tot het laatste moment te wachten en zo last-minute een goedkoop vliegticket bemachtigen. Vergelijk ten laatste 1 à 2 weken voor je vertrek de prijzen. De lege zitjes op een vlucht moeten opgevuld worden en om reizigers aan te sporen om te boeken, dalen de prijzen sterk. Het enige wat je dus hoeft te doen is wat risico durven nemen en je opties qua bestemming openhouden.

💡 Speel het slim: stel reminders in

Als je een ticket ziet dat je aandacht trekt, maar je toch nog even wilt afwachten of de prijs verder daalt, dan kan je een reminder instellen. Bij Skyscanner en/of Google Flights kan je bijvoorbeeld je e-mail achterlaten. Je krijgt dan een mailtje wanneer de prijs van je ticket naar keuze verandert een wat de laagste en hoogste pieken zijn. Zo kan je op het meest interessante moment boeken.

Vergeet niet om extra reminders in te stellen op verschillende data en op verschillende luchthavens. Want soms lijkt het alsof een dinsdag of woensdag de goedkoopste dag is, maar dat kan altijd veranderen. Een klein beetje gokken en gezond verstand kunnen ervoor zorgen dat je fiks bespaart op je vliegticket. 

TIP: Lees in mijn blog artikel "Hoe zelf via Skyscanner de goedkoopste vliegtickets vinden (2020 update)", hoe je zelf de strafste deals kan vinden.

  • Skyscanner reminders instellen

✈️ Vergelijk dezelfde tickets op meerdere websites

Verschillende sites en aanbieders zullen verschillende prijzen weergeven. Zo is het slim om te vergelijken via Google Flights of je tickets te zoeken en kopen via Skyscanner. Je kan eventueel ook de site van de aanbieder zelf uitpluizen, alhoewel die tickets meestal duurder zullen zijn. Dat komt omdat vergelijkende sites of online travel agents (OTA’s) geen extra aanpassingskosten moeten meerekenen en vaak gereserveerde tickets verkopen.

Er is dus geen exact antwoord op de vraag wanneer het beste moment is om goedkope tickets te boeken. Maar dankzij deze tips kan je al beginnen uitkijken en vergelijken om de goedkope tickets te bemachtigen. 

De meest eenvoudige manier om voordelige tickets te vinden, is natuurlijk het opzoekwerk door iemand anders te laten doen 😄! Zo kan je je inschrijven op mijn nieuwsbrief. Ik houd je op de hoogte van de beste prijzen en fout geprijsde tickets. Goede reis! 👋

 

Laat je computer of je smartphone het werk doen

Computers en smartphones zijn tegenwoordig zo snel en kunnen zoveel werk verzetten. Apps zoals Hopper kunnen tegenwoordig met behulp van AI zelfs voorspellen wanneer het beste moment eraan komt om een vliegticket te boeken.

Download de app en stel daar een "Flight watch" in. Vul je startlocatie en bestemming in, samen met de data die je in gedachten hebt, en Hopper zal aangeven of de prijzen normaal nog zullen zakken of stijgen, of indien nu het beste moment is om je tickets aan te kopen!