Ryanair bagage-afmetingen: waar rekening mee houden (update 2023)

📸 foto: Lucas Davies
Ryanair bagage-afmetingen: waar rekening mee houden (update 2020)

Heel wat reizigers reizen graag licht en vertrekken op citytrip/zomervakantie met enkel wat handbagage. Dat kost minder, je hoeft je koffer niet in te checken en te wachten bij de bagageband. Wel moet je handbagage aan bepaalde eisen voldoen. De meeste vliegmaatschappijen hanteren dezelfde regels, maar sinds 2020 zijn bij maatschappij Ryanair de bagage-afmetingen wat strenger geworden. Wij zetten voor jou op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je met Ryanair het vliegtuig neemt.

✈️ Wat zijn bij Ryanair de bagage-afmetingen en het toegestane gewicht? 

Je handbagage moet aan twee eisen voldoen: ze mag niet te zwaar zijn en ze moet passen in het bagagerek boven de stoelen. Om dit op voorhand te checken, zal je je koffertje of tas in een rekje moeten doen passen voor je aan boord gaat. 

Vanaf 2020 gelden bij Ryanair de volgende regels en afmetingen voor je bagage aan boord:

  • Met een standaard ticket: één stuk bagage met maximale afmeting van 40cm x 20cm x 25cm meenemen. Dat is bijvoorbeeld een handtas, laptoptas of een kleine rugzak. Hiervoor is niet echt een maximaal gewicht bepaald, maar de tas moet wel onder de vliegtuigstoel voor je passen.
  • Met een priority ticket: twee kleine items als bagage met de afmetingen 40cm x 20cm x 25cm voor het kleine item en een handbagage koffer van 55cm x 40cm x 20cm en met een maximaal gewicht van 10 kg.
  • Ryanair bagage afmetingen 2020

Vroeger kon je bij Ryanair als gewone passagier wél een handtas én kleine koffer als handbagage meenemen zonder meerkost of zonder dat je over een priority-ticket moest beschikken. Dat is in 2020 dus de grootste verandering wat betreft bagage-afmetingen bij Ryanair.

🧳 Wat als ik toch extra (hand)bagage wil meenemen aan boord? 

Als je als niet-priority reiziger nog steeds licht wilt reizen, kan je bij Ryanair je kleine reiskoffer voordeliger inchecken dan een grote reiskoffer. Je handbagagekoffer kan je inchecken voor een meerprijs van €10 à €25 (afhankelijk van je reistraject). Let op, dit moet je op voorhand bij het online bestellen van je ticket aankopen! Wil je op de luchthaven zelf nog een kleine koffer inchecken bij Ryanair, dan betaal je €25.

Onthoud dat je deze kleine reiskoffer ten laatste 40 minuten voor de vertrektijd van de vlucht moet inchecken bij de reisbalie voor je door de veiligheidscontroles gaat. Je neemt deze ingecheckte reiskoffer niet zelf mee in het vliegtuig en hebt deze bagage niet bij de hand tijdens de vlucht. Vergeet dus niet om nuttige zaken als medicatie of reislectuur voor de vlucht uit te halen voor je de koffer het ruim instuurt. Wel kan je daardoor je gemakkelijker vloeistoffen meenemen in je bagage.

Als je langer op reis gaat en/of meer bagage nodig hebt, kan je er nog steeds voor kiezen om je grote koffer als bagage in te checken. Volgens de nieuwe bagagerichtlijnen van Ryanair mag je vanaf 2020 een koffer meenemen die maximaal 20 kilogram weegt, per persoon mag je 3 items inchecken en per item betaal je €25. 

  • Ryanair Handbagage

💸 Hoeveel betaal ik extra als mijn bagage te groot of te zwaar is?

Voor het instappen checkt Ryanair je bagage en de afmetingen. Als je koffer of tas te groot is en niet in het rekje past, dan zal je een toeslag moeten betalen die tussen de €25 en €50 ligt, afhankelijk van je ticket en de route. Je koffer wordt dan automatisch gelabeld en in het ruim van het schip geladen. Je kunt je bagage op je eindbestemming ophalen aan de bagageband.

Ook bij grotere stukken ingecheckte bagage die niet aan de afmetingen van Ryanair voldoet, zul je gemiddeld €11 moeten bijbetalen als toeslag.

👀 Zijn er uitzonderingen op het beleid van Ryanairs bagage-afmetingen?

De enige uitzonderingen die Ryanair toestaat op vlak van bagage-afmetingen, is wanneer je medische apparatuur moet meenemen aan boord. Dit moet je wel verplicht op voorhand melden en je moet vaak ook online een formulier invullen.

Een ouder die zijn/haar kind op de schoot neemt tijdens de vlucht (en dus geen eigen zitplaats heeft) mag naast zijn/haar eigen bagage een extra tas van max. 5 kg meenemen aan boord. Ook hier is het opletten geblazen: een kind mag enkel op de schoot als het tussen de 8 en 23 maanden oud is en heeft geen recht op eigen bagage.

Nu je helemaal bij bent met de toegestane bagage-afmetingen van Ryanair voor 2020, kan je met een gerust hart je reis boeken. Vind de goedkoopste vliegtickets op mijn blog en schrijf je in op mijn nieuwsbrief om alerts te ontvangen wanneer ik nieuwe deals vind. Fijne reis! 👋